Kari Agerup ser ingen hast med Ä fÄ Gamlebyen pÄ Verdensarvslisten.


For ti Är siden foreslo Kari Agerup at kommunen burde sÞke om Ä fÄ plassert Gamlebyen pÄ Unescos Verdensarvliste.


Gamlebyen ved Glommas utlĂžp er Nordens best bevarte festningsby. (Flyfoto: Snorre Bye)

Med dette og et besÞk i Unesco-byen Christiansfeld som bakgrunn fikk Byavisa mÞte varaordfÞreren for Ä hÞre hvor denne saken stÄr i dag.
- Vel, det har ikke skjedd sĂ„ mye, svarer Agerup, - for det er mange vurderinger som mĂ„ gjĂžres underveis har jeg innsett.  Jeg var ganske entusiastisk innledningsvis, men har fĂ„tt noen betenkeligheter etter hvert som tiden har gĂ„tt.
Hvorfor?
- Jeg vet at for RÞros som stÄr pÄ listen, har det innebÄret en del ekstra kostnader bÄde for kommunen og gÄrdeierne som har fÄtt klare begrensninger i hva de kan gjÞre med eiendommene sine, svarer Agerup fÞr hun fortsetter.


VaraordfĂžrer Kari Agerup ser behovet for en grundig vurdering innen en sĂžknad om Verdensarvstatus for Gamlebyen utformes.

- Selv om enkelte tror at Gamlebyen tilhÞrer kommunen sÄ eies de fleste bygningene av Forsvarsbygg og private mennesker som enten bor eller driver forretning i byggene, pÄpeker hun, - til tross for at kommunen klipper gresset pÄ vollene, sÄ er det lite vi kan bestemme over. Det har blitt riktig fint pÄ vollene etter hvert, synes jeg, - med hÞns som spankulerer rundt til alle barns fornÞyelse, og dyrene som holder til like ved lekeplassen.
Byavisa besÞkte for en tid siden Christiansfeld i Danmark som stÄr pÄ Unesco-listen, skyter jeg inn. - Byen har flere likhetstrekk med Gamlebyen, og lederen for Christiansfeldsenteret; Birgitte Lamp, fortalte om deres prosess for Ä komme pÄ verdensarvslisten, og tilfÞyde at hun gjerne kunne gi noen tips i tilfelle Fredrikstad skulle vÊre interessert i Ä sÞke, repliserer jeg til varaordfÞreren.
- Den byen kjenner jeg ikke sÄ mye til, svarer Agerup, - kan du gi meg en orientering?
Christiansfeld ble i likhet med Gamlebyen grunnlagt etter kongelig befaling, og begge ligger i et grenseomrÄde. Fredrikstad ble grunnlagt av Frederik II fordi sarpingene gikk trett av svenske soldaters gjentatte plyndringer av Sarpsborg, og sÞkte om Ä flytte byen nedover langs elven. NÄr det gjelder Christiansfeld, har byen tidvis ligget pÄ dansk eller tysk side av grensen etter forskjellige kriger frem til gjenforeningen i 1920, men ogsÄ denne byen ble til etter kongens befaling:
Kong Christian VII og hans livlege Struense besÞkte i sin tid byen Zeist i Nederland, og ble sÄ begeistret over mÄten brÞrdremenigheten Herrnhuterne drev den lille byen pÄ at de Þnsket noe tilsvarende i Danmark. Dette resulterte i at menigheten med Lorenz Pretorius i spissen ble invitert til Ä etablere en lignende by i et omrÄde kongen hadde syd for Kolding. Kongen ga menigheten skattefordeler og privilegier da byen ble grunnlagt i 1773.


Christiansfeld i Danmark fikk Unesco-status i 2015, og begynner allerede Ă„ merke parkeringsproblemer.



Forfatteren Tore Stubberud som skriver en bok om Østfoldpresten og kulturpersonligheten Jacob Nocolai Wilse, forteller at presten var meget kritisk til hernhuternes religionstolkning, og deres mÄte Ä stigmatisere annerledes tenkende pÄ, og oppfattet de som kontroversielle pÄ flere mÄter, pÄpeker Stubberud.
- Mulig det var slik tidligere, parerer Lamp, - men nÄ betraktes menigheten som likeverdige med alle innen den danske kirke, fÞr hun fortsetter orienteringen om byen hun er satt til Ä forvalte historien for.
 - De fleste av Christiansfelds hus er bygget i perioden fra grunnleggelsen og frem mot 1800, innleder Birgitte Lamp fortellingen om byen, - men etter at vi fikk Unesco-status har besĂžkstallet pĂ„ senteret Ăžkt fra ca. 8.000 pr. Ă„r i 2014 til ca. 40.000 i 2015. Dette har bydd pĂ„ utfordringer i form av Ă„ kunne tilby P-plass til alle besĂžkende.
- Det er omtrent slik vi hadde det i Gamlebyen, sÄ der har vi kanskje noe Ä lÊre dem, skyter Agerup inn og fortsetter; - sa hun noe om prosessen frem til Ä fÄ Unesco-status?


Hver lÞrdag i sommerhalvÄret er det et yrende liv under Frimarkedet pÄ torget i Gamlebyen.

- Ja, de ble tatt opp pÄ sÞkerlisten i 1993, og fikk verdensarvstatus fÞrst i 2015, sÄ det ble en lang prosess, fortalte hun. FÞrst og fremst mÄtte de klargjÞre hvorfor de Þnsket Ä komme pÄ listen, og hva de ville oppnÄ med det. I tillegg mÄtte de definere hva som var Christiansfelds enestÄende og universelle verdi, pÄpekte hun.
Behovet for renovering mÄtte ogsÄ kartlegges, men i og med mange at bygningen der nÄ er i privat eie sÄ var en finansieringsplan pÄkrevet innen alle sentrale aktÞrer kom pÄ banen.
– Vi mĂ„tte sikre oss at alles interesser ble ivaretatt, slik at sĂžknaden var forankret bĂ„de hos politikere og eiere, understrekte Lamp.
- Det var ikke gjort med et fingerknips Ä komme pÄ Verdensarvslisten som har betydd mye for samholdet i byen bÄde innen vi kom sÄ langt, og nÄ som vi merker interessen fra besÞkende. Du mÄ bare si til om Fredrikstad vil ha utdypet noe i tilfelle de vil gjennomfÞre en tilsvarende prosess, avslutter Lamp vÄr samtale med.


Birgitte Lamp gir gjerne Fredrikstad gode rÄd dersom politikerne vil sÞke om Unesco-status for Gamlebyen.

- Ja, dette er vel nesten som forventet nÄr det gjelder forlÞpet, sier Agerup, - forelÞpig har vi jo en verneliste for byen og bygningene, men jeg er usikker pÄ hvilke konsekvenser en Unesco-listing vil fÄ. Dessuten har jeg hÞrt at man allerede har mange nok byer pÄ denne listen, sÄ da spÞrs det om en slik langvarig prosess vil ha noe for seg, tilfÞyer hun.
- Uansett er det viktig at alle er med, sĂ„ vi ikke pĂ„legger eierne ekstra utgifter om prosessen skulle kreve mer renovering enn det som er planlagt, pĂ„peker Agerup, - men jeg mĂ„ si at Gamlebyen allerede fremstĂ„r som velholdt, og byen yrer av liv hver lĂžrdag nĂ„r det holdes Frimarked pĂ„ torget i sommerhalvĂ„ret, og her en lĂžrdag ble det arrangert ’Kongen kommer’ i beste Anno-stil. Det skal bli spennende Ă„ se hvor mye den TV-serien har betydd for tilstrĂžmming av turister.
- Jeg synes innbyggerne i Gamlebyen har vÊrt flinke til Ä sette byen sin pÄ kartet, sÄ det spÞrs om man har behov for ytterligere oppmerksomhet. Men det er jo ikke opp til meg Ä avgjÞre, jeg stilte bare spÞrsmÄlet om vi burde vurdere en Unesco-sÞknad, fordi mange jeg treffer nÊrmest tar det for gitt at Gamlebyen stÄr pÄ denne prestisjetunge listen, runder varaordfÞreren av samtalen med.
Etter denne praten med Kari Agerup kan vi konkludere med at en mulig Unesco-sÞknad ikke er nÊr forestÄende, men om det skulle bli aktuelt finnes det gode hjelpere Ä tilegne seg informasjon hos i Christiansfeld.
r: